Unge og stress: et samfundsproblem

I takt med, at verden bliver “større”, kommer der som nævnt også flere individer, som du skal konkurrere med for at nå de mål i livet, du gerne vil. Vi skal ikke længere kun være opmærksomme på “Andrea” og “Alfred”, men også på “Lee”, “Mohammed”, “Katarina” og “Jennifer”. Samtidig har vi fået væsentligt flere valgmuligheder end tidligere, hvilket selvfølgeligt er positivt, men også giver endnu en potentiel stressfaktor, der presser de unge på deres selvtillid, f.eks. når de står over for at skulle vælge karriere.

Unge eliteudøvere og stress

Ovenstående aspekter er gældende for den generelle befolkning, hvor eliteudøvere selvfølgelig også hører til. Sporten tilføjer bare endnu en arena, hvor de unge igen skal konkurrere ikke bare lokalt eller nationalt, men også globalt.
Samtidig er der rigtig mange, som har en drøm om at blive professionel sportsudøver, men det er dog kun fåtal, der kommer i nærheden af at nå̊ dette mål. Ud af det fåtal, som opnår deres drøm, er det de færreste, som får opbygget den mentale styrke til at håndtere det notoriske mentale pres, der er i moderne professionel sport.
I de seneste år har udenlandske fodboldstjerner som Andrés Iniesta, Michael Carrick, Gianluigi Buffon og Danny Rose taget bladet fra munden og fortalt om den tabubelagte side ved professionel fodbold. Herhjemme har man kunne høre en lignende historie fra Sanne Troelsgaaard, når hun har beskrevet det, der foregår i det mentale hos hende som udlandsprofessionel, og hvordan hun fandt ud af at håndtere det ved at arbejde hårdt med mentaltræning.

De fleste mennesker døjer med større eller mindre mentale forhindringer, også de hyper-kompetitive mennesker, som faktisk har opnået vanvittigt meget. Om du hedder Nielsen, Iniesta, Troelsgaard eller Buffon, så vil du opleve situationer, hvor du risikerer at falde i den negative tankemølle, mens du er i kamp. Det er ikke noget, som man står alene med, men det rammer os alle.

Dette er et udrag af en større artikel, som du kan finde på www.HHmentality.com.

Share This Post
I det sportspsykologiske arbejde ligger mit fokus i forståelsen af årsagerne til det, udøveren oplever af udfordringer og forstyrrelser med det formål at opbygge udøverens mentale styrke. Mine forløb er skræddersyet efter netop de behov, som den enkelte udøver har - der findes nemlig ingen standardløsning til mentaltræning. Alle er individer, og det er ikke sikkert, at det, der virker for en, også virker for anden. Min teoretiske baggrund i sportspsykologiens verden har jeg fra mine studier i Danmark, USA og på F.C. Barcelonas sportspsykologiske akademi. Den erfaringsmæssige baggrund har jeg opbygget gennem adskillige års arbejde med eliteudøvere, samt min egen tid som professionel udøver.
Have your say!
00